Do Nothing: van postpunk naar alternatieve rock

Do Nothing breed - Muzileaks

Do Nothing uit Nottingham bracht in 2018 zijn eerste single uit. Toen in 2020 de eerste EP uitkwam hoorde ik ze voor het eerst voorbij komen en was ik meteen laaiend enthousiast. Inmiddels hebben ze alweer drie singles gedropt, waarvan de laatste deze week uitkwam. Tijd voor een leak over deze Britten.

Zoals gezegd was ik na de eerste EP uit 2020 laaiend enthousiast. Het was postpunk á la Egyptian Blue en The Clockworks. Hoge verwachtingen voor nieuw spul dus. Ik zal maar meteen eerlijk zijn. Mijn favorieten zijn toch nog steeds oude nummers van de eerste EP: ‘New Life’ en ‘Comedy Gold’.

Comedy Gold

‘Comedy Gold’ is heerlijk rauw en vooral heel onvoorspelbaar. Verschillende tempo’s wisselen elkaar af en de zang schiet alle kanten op. Geen standaard structuur dus. Dit is eigenlijk nog het beste als postpunk te omschrijven.

New Life

Hetzelfde geldt voor ‘New Life’, dat iets zachter is, maar toch genoeg blijft boeien. Een rustiger intermezzo dat zelfs een postpunk EP nodig heeft. Prima, niks mis mee.

Glueland

Dan krijgen we na de EP nog de singles ‘Glueland’ uit november 2020 en nu dus ‘Uber Alles’ (waarom het een Duitse titel heeft, géén idee!) van 26 januari 2021. De eerste heeft nog wel een spannend riffje met een synthesizer die een 80’s sound meegeeft. Het wordt hiermee minder rauw en meer funky. Het neigt nu meer naar alternatieve rock. ‘Glueland’ is een nummer dat live veel beter tot zijn recht zal komen dan op plaat:

Uber Alles

En tot slot hebben we ‘Uber Alles’, dat maar weinig boeiend kan worden. Al heeft ie wel een prima basslijn, en doen ze hun best met allerlei effecten, het nummer blijft niet hangen. Het is nog steeds onvoorspelbaar, maar toch past het weinig bij de rest van de nummers. Misschien is het een kwestie van wennen, maar na zeven luisterbeurten ben ik nog niet overtuigd.

Al met al een lekker bandje hoor. Ik ben alsnog benieuwd naar nieuw materiaal, waarbij ik wel hoop dat ze de koers wat terugtrekken naar waar ze vandaan komen.

Facebook
Instagram
Spotify

Dit vind je misschien ook leuk...