De vier blikvangers van ESNS 2021

Dit jaar geen normaal ESNS, maar een geheel digitale editie. Er viel nu lang niet zoveel te ontdekken als andere jaren. Toch hebben we een paar acts gezien die je aandacht verdienen.

11 minuten en 45 seconden fijne onrust

Allereerst het Britse Chubby and the Gang. De West-Londense punkbende bracht op 8 oktober 2020 haar debuutalbum uit. In eigen regionen bouwden ze daarna al snel een cultstatus op. En dat zal zo zijn redenen hebben. Dit is wat je in deze tijden soms gewoon even nodig hebt: lekker raggen, weg met die stilte en tijd om na te denken over alle shit in de wereld. Hopen dat we deze band maar snel live mogen bewonderen. In het filmpje hieronder krijg je vanaf het moment dat de zanger de band aankondigt en aangeeft “This is a new one” 11 minuten en 45 seconden lang fijne onrust.

Muziek van een niet-depri Ian Curtis

Even iets anders: blije hippe keyboard en synthesizer deuntjes. Deze komen van de Spaanse dames die zichzelf Melenas noemen. Zij halen met hun muziek de late 70’s en vroege 80’s weer een beetje terug. Je zou het misschien het beste kunnen omschrijven als een blije Joy Division. Ook al heb ik geen idee waar ze over zingen (het is in het Spaans) durf ik te stellen dat als Ian Curtis wat minder depri was, hij vast zo had geklonken:

Geen onbekende, wel ondergewaardeerde Nederlandse act

Als we in de cultuursector iets hebben kunnen leren van de lockdowns, dan is het wel de wijze les “Support your locals”. Dus bij deze een band uit eigen land. Rats on Rafts is niet een geheel onbekende, maar misschien wel een nog ondergewaardeerde te noemen. De Rotterdammers maken new wave / postpunk. In het volgende filmpje moet je even door de vrouwelijke vocalen in het eerste nummer heen, maar vervolgens komt de nadruk meer op het instrumentale waarvan de uitvoering subliem te noemen is. Het ‘gehoest’ door de zanger vanaf 9:15 in ‘Tokyo Music Experience’ kan ik dan weer wel waarderen. Het nieuwe album, Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths, komt 29 januari al uit!

Groningse delicatesse

En als laatste tip, misschien wel de belangrijkste en grootste ontdekking van ESNS. Het recept voor de eierbal, of course in stonecoal English:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.