‘Dark Summer’ van Red Hot Chili Peppers: veilig, maar wel lekker

Red Hot Chili Peppers - Muzileaks

Yes! The Peppers hebben een nieuwe single! ‘Dark Summer’ is de eerste van het nieuwe album Unlimited Love dat op 1 april dit jaar verschijnt. Mét John Frusciante!

Normaal gesproken lees je op Muzileaks vooral nummers van nog onbekende beginnende bands die je nog moet ontdekken. Nu eens van een bekende band een single om te ontdekken. The Peppers behoren toch wel tot mijn favorieten, dus dan mag het 😀 .

Voor het eerst weer een album mét de genialiteit van John Frusciante. Dat is sinds Stadium Arcadium (2006) niet meer voorgekomen. Aangezien ik, in tegenstelling tot vele andere Peppers-fans, dit album (misschien samen met Californication) het beste vindt, heb ik hoge verwachtingen van Unlimited Love, dat op 1 april verschijnt.

Black Summer

Hoge verwachtingen, dus grote kans dat deze zou tegenvallen. Een eerste single is bepalend, want meestal is dat ook meteen het beste nummer van het album. Dat was in ieder geval bij I’m With You het geval met ‘The Adventures of Raindance Maggie’, en bij The Getaway met ‘Dark Necessities’. De eerste luisterbeurt van ‘Black Summer’ is prima. Het is geen saai voortkabbelend nummer, en het komt best wel los. De echte heftige pit die je van pepers mag verwachten zit er nog niet in. Toen ik een mede-Peppersfan naar zijn mening vroeg, antwoordde hij “Klinkt een beetje safe, maar wel lekker.” Dat was ook precies mijn gedachte. Het deed me zelfs aan een oud nummer van de band denken, alleen wist ik nog niet aan welke.

Johns gitaarlijnen steken er niet meteen bovenuit. Toen ik er beter op ging letten merkte ik dat de genialiteit er wel degelijk in zit. Na ongeveer de tiende luisterbeurt begon ik het nummer nog meer te waarderen, net als de gitaarlijnen. De zanglijn was sowieso al in orde. Na nóg meer luisterbeurten kwam ik er achter dat de drums en gitaarlijn me heel erg deden denken ‘Californication’. En de zanglijn in het refrein aan die van ’Slow Cheetah’.

Tot slot; de songtekst is niet per se positief: “It’s been a long time since I made a new friend. Waitin’ on another black summer to end. It’s been a long time and you never know when, waitin’ on another black summer to end.” Dit klinkt een beetje als een zomer in coronatijd: hopend op het zien van oude en het maken van nieuwe vrienden, wat uiteindelijk niet mogelijk is door maatregelen.
Laten we hopen dat komende zomer shows en festival weer doorgaan, met pittige Red Hot Chili Peppers met een vers album vol gas. Dan zal ik bij ‘Black Summer’ zeker meeblèhren!

Dit vind je misschien ook leuk...