Tramhaus: Rotterdamse postpunk revelatie

De Rotterdamse revelatie van het moment: postpunkband Tramhaus. Het leek wel alsof ze in één dag van 0 naar 100 gingen. Opeens waren ze daar, en meteen verdomd goed en strak ook. Verplicht luistervoer voor fans van bands als Joy Divison, Fontaines D.C. en TV Priest.

COVID heeft blijkbaar ook nog positieve invloeden, want zonder Corona geen Tramhaus. Doordat livemuziek een tijdje niet mogelijk was, konden de bandleden op hun eigen tempo zonder deadlines aan nummers werken. In plaats van al shows te moeten spelen voordat ze ook maar een nummer af hadden, hebben ze nu een behoorlijk repertoire kunnen opbouwen voordat ze aan de buitenwereld bekend maakten dat ze een band waren. Tijd tijd hebben ze nuttig besteed!

Sinds eind 2021 gaat Tramhaus hard

Toen in oktober 2021 opeens weer shows door konden gaan, hebben ze die maand zo’n acht shows door het hele land er doorheen gepompt.

Eind 2021 brachten ze ‘I Don’t Sweat’ uit, een debuutsingle die al meteen goed werd opgepikt. Het nummer doet me heel erg denken aan ‘Interzone’ van Joy Division. De herhalende gitaarlijn en de wat nonchalante zang komen overeen, alleen is bij ‘I Don’t Sweat’ meer aandacht voor de baslijn en ligt het tempo wat lager.

Tweede single ‘Karen is a punk’ gaat meer de kant op van Fontaines D.C. Ook op dit nummer heeft COVID veel invloed gehad. Karen is de denkbeeldige tante die voorheen op feestjes altijd klaagde over mensen die politieke gesprekken voerde, maar sinds COVID hierin zelf het hoogste woord heeft. Dat soort situaties wekte bij zanger Lukas zoveel irritatie op dat hij erover begon te zingen.

Naast de twee singles die officieel zijn gereleased heeft de band nog een aantal nummers die niet ongehoord mogen blijven. In Roodkapje in Rotterdam deden ze eind 2021 een sessie van vijf nummers, het zijn 18 fijne minuten. Vooral het tweede nummer ‘Beep Beep’ (vanaf 4:18) ligt zeer fijn in de oortjes. Hoor hier:

De band gaat nu keihard. Ze staan sowieso al op Sniester en Grasnapolsky en staan in het voorprogramma van Pip Blom in o.a. Rotown, Vera en Tolhuistuin. Ongetwijfeld gaat daar binnenkort nog veel meer bij komen. 2022 gaat het jaar van Tramhaus lopen te wezen!

Bekijk ook zeker deze introductie van de band door 3voor12:

Dit vind je misschien ook leuk...