Cymbaline: de eind 70’s / begin 80’s new wave revival

Zelden schoot mijn vreugdepeil zo hard omhoog bij een muzikale ontdekking als bij deze. Degenen die hier 1000 veren in hun reten gedouwd krijgen zijn de mannen van Cymbaline.

Met een voorliefde voor de 70’s underground weet de band een geluid neer te zetten dat doet denken aan de punk en new wave uit steden als New York en Manchester, maar ook aan de krautrock uit Düsseldorf. Een blik op hun Facebook-pagina vertelt dat ze zijn beïnvloed door o.a. Lou Reed, David Bowie, Patti Smith en The Rolling Stones. Ik hoor er vooral OMD, The Human League en Kraftwerk in.

Van 60’s surf naar 70’s post-punk / new wave

Cymbaline startte eind 2014 / begin 2015 in Nijmegen. Sindsdien heeft de band behoorlijk wat wisselingen gehad in samenstelling én muziekstijl. Zo begonnen ze met invloeden uit de 60’s (surf & psychedelica), en later uit de vroege 70’s (eerdergenoemde Lou Reed, David Bowie, Patti Smith). De band heeft hun sound nu meer ontwikkeld tot een late 70’s / begin 80’s sound (post-punk/new wave). Voor de nieuwe singles zijn ze meer geïnspireerd door bands als Joy Division en Kraftwerk, dan door Reed/Bowie. Een vrij chronologisch verloop van invloeden dus. De naam van de band komt trouwens van het gelijknamige nummer van Pink Floyd, maar daar houden de invloeden van deze band ook wel op.

De afgelopen jaren stond Cymbaline in het voorprogramma van Foxygen in Doornroosje, toerden ze door Frankrijk, België en Duitsland en hebben ze vijf shows gespeeld tijdens Popronde in 2019. Dit jaar komen er in ieder geval nog drie singles aan. Hopelijk gaan we ze hiermee veel door het land zien. Tijd om door te breken, want dat verdienen ze!

Facebook: https://www.facebook.com/cymbalineband/
Instagram: https://www.instagram.com/cymbalineband/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.