Ten Years Today: alternatieve powerpop uit Groningen

Een frisse wind waait door de Nederlandse popcultuur! Wie een band kent om ze mee te vergelijken mag het zeggen; Ten Years Today creëert echt een eigen sound. Zelf omschrijven ze het als alternatieve powerpop met invloeden van grunge, rock en funk.

Natuurlijk is altijd wel te horen waar een band zijn inspiratie vandaan haalt. In dit geval komt deze uit Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys en Black Keys, maar ook uit kleinere bands als Parquet Courts, Otherkin en Cage The Elephant. En zelf doet het me qua opbouw in de nummers af en toe ook denken aan Foals.

Na de mix van inspiratie vooral eigen creativiteit

De gasten van Ten Years Today pikken zorgvuldig de beste dingen uit hun inspiratiebronnen, maar weten er vooral hun eigen muzikale creativiteit overheen te gooien. Het is niet alleen maar het gekraak van distortionerende gitaren zoals bij The Black Keys, of alleen de fancy gitaarriffs van Arctic Monkeys uit hun hoogtij-jaren.

Ze maken meer dan dat, ze zijn afwisselender, zowel binnen eenzelfde nummer als tussen verschillende nummers. Ze kiezen bewuster dan hun voorbeelden voor het samenspel van de instrumenten. Ook de (samen)zang is zeker niet onprettig! Maar bovenal is het de opbouw in de nummers die ze zo kenmerkt en uniek maakt.

Na twee jaar een debuutalbum om op te vreten

In oktober 2016 gestart en ze hebben nu al op plekken als Paradiso, Rotown, Vestrock, Parkpop en Eurosonic gestaan. Op 21 september 2018 kwam het debuutalbum ‘Ten Years Today’ uit. Tijdens de releaseparty stond de zaal in Vera stampvol.

Luistert zelf

Hieronder te luisteren: het gevoelige Conflicted met een beheerste opbouw en het funky Do Ya. Maar luister vooral ook naar de heerlijke gitaarrifs in God, het opstomende Feel, het subtiel meeslepende Question Mark, het zachte If I Were Me, het uptempo Your Mom,….weet je wat; luister gewoon heel het album (onderaan vanuit Spotify)!

Conflicted

Do Ya

 

Website: https://www.tenyearstodayofficial.com/
Facebook: https://www.facebook.com/thisistenyearstoday/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.