Black Midi dé ontdekking op Le Guess Who? 2018

Oke, toch een verslagje over Le Guess Who? 2018. Maar ik houd het wel kort. 14 acts hebben we gezien en beoordeeld. Komen ze:

1. Lydia Lunch’s Big Sexy Noise

We begonnen in TivoliVredenburg: Cloud Nine. Noise rock van ene Lydia Lunch’s Big Sexy Noise. Lydia zelf was niet per se sexy, maar haar noise zou je dat best wel kunnen noemen. Eigenlijk waren de geluiden van de drummer en gitarist die ze had meegenomen het meest sexy. Wat een power!

Af en toe zette Lydia haar whisky-stem op. Leuk voor de act, vooral de oudere mannen in de zaal begonnen hiervan te kwijlen, maar voor het muzikale moest je echt bij de drummer en gitarist zijn.
Cijfer: 7,6

2. Michael Rault

Vervolgens naar EKKO om Michael Rault te zien: een 29-jarige gozer uit Toronto die Indie / Rock ’n Roll maakt. Hij had 2 gitaristen, een bassist en een drummer bij zich. Naast de gitaarsolo’s was het weinig vernieuwend.
Cijfer: 7,0

3. Delia Gonzalez

En weer terug naar TivoliVredenburg om in Hertz de keyboard van Delia Gonzalez aan te horen. Dit hield simpelweg in dat er al een beat aan stond en zij zelf wat toetsen aansloeg op haar keyboard (niet eens lekker in de maat). Er stond trouwens ook nog een gitarist naast haar. Die speelde wel leuk, maar hoorde je amper.
Cijfer: 5,5

4. AMMAR 808

Een Afrikaanse electro folk-rock: 2 gasten met Afrikaanse (dwars?)fluiten met daar achter een DJ. Was een mooi feestje waarbij de zaal los ging.
Cijfer: 7,2

5. Black Midi

Hoogtepunt van heel Le Guess Who? 2018. Jonge gasten uit Londen die net uit de luiers komen, komen even vol zelfvertrouwen de boel omver blazen. Het is wat absurdistische noise rock wat ze maken. Naast muziek spelen, voeren ze ook een act op.

Zo praat de zanger tussendoor alsof hij krankzinnig is, staat de bassist nep te huilen als hij een droevig verhaal over zijn vader vertelt en staat de gitarist weer blaasgeluiden te maken in de microfoon. Om vervolgens keihard je oordoppen op de proef te stellen.  Je ziet echt dat ze alles geven om er een perfecte, en vooral geen standaard, show van te maken.
Cijfer: 9,0

6. Sons of Kemet XL

Geniale jazz muzikanten: 4 drummers, 1 saxofonist en 1 tubanist (is dit echt een woord?!) spelen de zaal aan het dansen, bizar. Waar ze het uithoudingsvermogen vandaan halen mag Joost weten. Maar hier moet je wel 7 dagen in de week voor repeteren.
Cijfer: 8,5

7. The Mauskovic Dance Band

Toffe nieuwe sound. Ik had geen idee hoe ik dit genre zou moeten noemen, gelukkig hebben ze het zelf een naam gegeven: Afro-Caribbean space disco. Minder gelukkig was dat ik de show niet tot het einde heb kunnen kijken, want de volgende band stond alweer te trappelen.
Cijfer: 8,0

8. Kikagaku Moyo

Ze hebben geen fijne naam om te onthouden, maar wel fijne muziek om te luisteren. Deze Japanners maken psychedelische rock. Live hoef je geen rare fratsen te verwachten, zo ingetogen als ze zijn, maar gewoon je ogen dicht doen, genieten van de muziek en dan komt het helemaal goed.
Cijfer: 8,1

9. Endless Boogie

De brakke zondag begon in een snikhete db’s met Endless Boogie. Oude rotten in het vak, altijd mooi om te zien. De zanger had een heerlijk rauwe, maar helaas hoorde je die maar weinig. De boogie was goed, maar niet endless. Op een gegeven moment veel van hetzelfde. Daarom op tijd weer naar de volgende act gegaan.
Cijfer: 7,5

10. Please The Trees

Stevige rock, maar wel erg dertien in een dozijn. Niet bepaald een goede zet om hiervoor een andere act te missen.
Cijfer: 6,8

11. Fornet

Beetje idem als de vorige. Veel gebrul en gegitaar, maar niet bepaald anders dan andere bands. Volgende!
Cijfer: 6,5

12. Hot Snakes

Oude rotten die het kunstje nog niet verleerd zijn en nog de energie van kleine kinderen hebben. Het plezier van het spelen straalde ervan af. Heerlijk rauwe zang en strakke gitaren. Weinig jonge artiesten van nu die ze dit nadoen!
Cijfer: 8,6

13. LICE

Hier vielen we weer wat terug in de categorie “Standaard”. Maar gelukkig zaten hier wel wat nummers met harde uithalen en strakke melodieën die je niet dagelijks hoort.
Cijfer: 7,3

14. Mudhoney

Over oude rotten gesproken: de gasten van Mudhoney zijn wel de oude der rotten. Ze hebben nog met Nirvana getourd, waarover werd gezegd dat Mudhoney een grotere kans had het te maken dan Nirvana. In Mudhoney hoor je de inspiratie van Nirvana duidelijk terug. Net als Hot Snakes superstrak, maar dan net even wat gelikter.
Cijfer: 8,7

En toen sloeg de griep toe, en ging ik naar huis. Einde!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.