Mdou Moctar: Toeareg-rock uit Niger

Mdou Moctar - Toeareg-rock

Mdou Moctar (officieel Mahamadou Souleymane) is een Toeareg-songwriter en gitarist uit Niger. Hij bewerkt traditionele Toeareg-muziek met elektrische gitaar.

Moctar is niet de eerste die deze zogeheten Toeareg-rock maakt. Onder andere Tinariwen, Bombino, Songhoy Blues en Kel Assouf gingen hem voor. Maar het blijft een uniek geluid wat al deze bands produceren. Het zijn vaak de hypnotiserende herhalende gitaarlijnen die dit genre kenmerken. Daarin is Mdou Moctar misschien wel de beste.

Neem bijvoorbeeld ‘Afrique Victim’, waarin vanaf 3:48 tot aan het eind (ruim vier minuten lang) alleen de instrumenten nog maar het werk doen in een steeds verhoogd tempo.

Dit nummer doet me trouwens wel heel erg denken aan Bombino’s ‘Imuhar’. Een beetje gekopieerd misschien? Ach, het blijven beide goeie nummers:

Ondanks afkeur toch gitaar gaan spelen

Nog wel een leuk feitje trouwens: de artiesten in dit genre hebben het vaak niet makkelijk gehad. Elektronische muziek werd niet zo snel geaccepteerd in hun thuislanden. Zo ook niet door Mdou Moctar’s ouders. Ze keurden het af, terwijl hij wel graag gitaar wilde leren spelen. Dus bouwde hij er zelf maar een met fietskabels als snaren.

Eerdere successen

Inmiddels heeft Mdou Moctar zes albums uitgebracht. Het vijfde was het eerste studioalbum, met een volledige band achter zich. Het was meteen een succes. Bob Boilen van NPR noemde het album “misschien wel de meest vurige psych-rock van de 21e eew”. En het Australische Happy Mag zette het album op nummer 13 in de lijst van “De 25 beste psychedelische rockalbums van de jaren 2010”.

Vorige maand kwam album nummer zes, Afrique Victime, uit. Ook dat ging niet ongehoord voorbij. Mdou Moctar’s muziek weet een steeds groter publiek te bereiken. Binnenkort tijd voor een festival?

Dit vind je misschien ook leuk...