Grenadeers: de Qeens Of The Stone Age van Nederland

Nooit eerder hoorde je een Nederlandse band met zo’n QOTSA-sound. Zelfs de zang lijkt op Josh’ stem. En dat ze zo strak als de neten spelen bewijst het live album. Grenadeers lijkt niet meer te stoppen.

Gemixt door Alain Johannes (QOTSA)

Grenadeers is een alternatieve rockband uit Amsterdam/Utrecht. In hun eigen woorden omschrijven ze zichzelf als ”De liefdesbaby van Robert Fripp en Josh Homme, spelend in een lege prullenbak ergens in een verlaten steeg in Old Town Sin City.” De band kenmerkt zich door hoekige riffs die in scherp contrast staan met de slepende vocalen van de frontman. Zowel hun debuut-EP als hun nieuwe album werd gemixt door niemand minder dan Alain Johannes (Queens Of The Stone Age/ Them Crooked Vultures).

Van één schrijver naar complete band

De band timmert vanaf 2018 hard aan de weg. Vanaf mei dat jaar was er elke maand een release. Het eerste nummer in deze reeks; ‘Out With It and Without It’, werd gedraaid op 3FM en kreeg veel aandacht van diverse blogs. De single ‘Gird’ werd opgenomen in Spotify playlists als ‘All New Rock’ en ‘Rock United’.

Afgelopen zomer kwam het eerste complete album How To fit In uit. Ik heb het niet op ook maar één slecht nummer kunnen betrappen. In dit album hoor je de groei die ze hebben doorgemaakt na hun debuut-EP uit 2016. Toen was het nog vooral drummer Guy die de nummers schreef, wat ook zeker niet verkeerd was. Maar nu heeft elk bandlid zijn eigen invloed gehad. Dat gaat van Truckfighters naar Masters of Reality en van King Crimson naar Zappa.

Volgens Guy is de kracht van de band onder andere dat alle bandleden heel verschillend zijn. Ze komen allemaal uit een andere stad, hebben verschillende opvoedingen, studies en levenswijzen. En dat pakt goed uit; ze blijven elkaar inspireren.

Live zien

Het live-album dat op Spotify staat bewijst dat ze strak spelen. Dit album bestaat uit opnames in AFAS Live (support show van Smashing Pumpkins) en uit opnames vanuit studio SavaSound, Den Haag.

Ze zijn nu bezig met een UK tour voor 2020, maar je kunt ze de komende maanden nog zien op verschillende Poprondes en in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen.

Dit vind je misschien ook leuk...