Interview – Ruben Hoeke

VLAARDINGEN – Ruben Hoeke, één van Nederlands grootste bluesgitaristen, komt naar Vlaardingen. Als onderdeel van de tour ‘25’ staat hij met zijn Ruben Hoeke Band op zaterdag 16 september in De Kroepoekfabriek. 25 omdat hij al dat aantal jaren lang wereldwijd verschillende podia betreedt. Het is een geheel Nederlandse tour waarmee hij zo’n 30 podia aandoet. Van de tour wordt een live-cd opgenomen die volgend jaar zal verschijnen.

Ruben Hoeke

Foto: Ron Koffeman

Het begon allemaal bij “Sweet Child o’ Mine” van Guns ’n Roses. Dankzij dat nummer is hij gitaar gaan spelen. Op 10 december is het exact 25 jaar geleden dat hij zijn eerste optreden deed. “Ik dacht nooit in ‘tours’. Eigenlijk zijn de laatste 25 jaar voor mij al een grote tour geweest waarin ik een paar duizend optreden heb gedaan van Amerika tot Terschelling. Maar omdat het straks zoveel jaar geleden is leek het me leuk dat middels een uitgebreide ‘25’ tour door Nederland te vieren.

 

 

Grote en kleine zalen

In 2009 werd Ruben door Nederlandse collega-muzikanten onderscheiden als ‘Nederlandse Beste Gitarist’ en in 2015 werd hij onderscheiden met een ‘Dutch Blues Award’. Hij heeft samengespeeld met o.a. Jan Akkerman, Thé Lau, Gary Moore en Mick Taylor. Vorig jaar werd hij door zangeres Beth Hart gevraagd om mee op tournee te gaan. Dat heeft hij uiteindelijk niet gedaan. Het maakt hem niet uit of hij in grote of kleine zalen staat. “Als er één iemand in de zaal is geraakt, vind ik het al mooi. Ik maak muziek waar ik blij van wordt en achter sta. Zo lang ik speel vind ik het prima.”

Zaterdag 16 september in De Kroepoekfabriek

Op zaterdag 16 september mag hij dat dus doen in De Kroepoekfabriek. Maar wat kunnen we verwachten? “Elk optreden van ons is anders, je krijgt nooit hetzelfde. Ik houd van improviseren, met name in live situaties. Dat houdt ons als band scherp, maar is ook leuk voor de toeschouwer. We spelen in De Kroepoekfabriek nieuw werk, afgewisseld met nummers van de vier Ruben Hoeke Band cd’s.”

Ruben heeft er bewust voor gekozen om zijn tour in Nederland te houden. “Voorlopig heb ik twee kleine kinderen en vind ik het wel best zo. Het is al moeilijk genoeg om in Nederland door te kunnen blijven gaan zoals ik doe. Wie weet wat de toekomst brengt… Eerst de Kroepoekfabriek plat spelen!”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *